μιας και ειχα καιρο να μιλησω μαζι σας ειπα να ξαναρχισω με μια γλυκια αναρτηση
τώρα οι συκαμινιάς -μουριές - ειναι στην πληρη καρποφορια τους ειπα να εκμεταλευτω τα ζουμερα συκάμινα
πηραμε την αδεια του γειτονα που εχει την μουρια και μαζεψε ο Νικος αρκετα
εφτιαξα μαρμελαδα και εβαλα και για λικερακι
μεχρι το τελος του καλοκαιριου θα ειναι ετοιμο
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
1 κιλο μουρα
800 γρμ. ζαχαρη
τον χυμο 1 λεμονιου
πλενουμε τα μουρα και κοβουμε το κοτσανακι
τα αφηνουμε στο τρυπητό να στραγγίξουν και τα βαζουμε σε κατσαρολα με χοντρο πατο σε στρώσεις μαζι με την ζαχαρη
τα αφήνουμε ετσι 10-12 ωρες
τα βραζουμε σε δυνατη φωτια στην αρχη και αφου παρει βραση χαμηλωνουμε την φωτια και αφήνουμε να βρασει για 30 λεπτα
σβήνουμε την φωτια και αφηνουμε για 5-6 ωρες
τα ξαναβραζουμε για 15 λεπτα και ρίχνουμε και τον χυμο του λεμονιου
αν θελετε μπορείτε να βάλετε αρμπαρόριζα ή βανιλια στο δευτερο βρασιμο για μυρωδια
εγω δεν βαζω τιποτα γιατι μου αρεσει η μυρωδια των μουρων
γεμιζουμε οπως ειναι καφτη η μαρμελαδα τα αποστειρωμένα βαζα μας και τα γυριζουμε αναποδα
οταν την ανοιξουμε την φυλαμε στο ψυγειο
ΛΙΚΕΡ ΣΥΚΑΜΙΝΟ (ΜΟΥΡΟ )
μισο κιλο μουρα
μισο λιτρο οινοπνευμα ή τσιπουρο ή βοτκα
μισο κιλο ζαχαρη
2 ποτηρια νερο
πλενουμε και αφηνουμε να στραγγίξουν τα μουρα
σε μποτηλια βαζουμε τα μουρα με το οινοπνευμα
αφηνουμε σε δροσερο μερος για 2-3 μηνες
στραγκιζουμε και ανακατευουμε με το κρυο σιροπι που φτιαξαμε με την ζαχαρη και το νερο
μετα απο 10-15 ημερες απολαμβανουμε το λικερακι μας με παγο και καλη παρεα
αν θελουμε και στο λικερ βαζουμε για μυρωδια αρμπαροριζα ή βανιλια
## πιο ομορφο γινεται το λικερ απο μαυρα μουρα
## τα μουρα ειναι τονωτικα για το αιμα περιεχουν βιταμινες Β1, Β2 και C οταν τρωγοντε φρεσκα
τα παλιοτερα χρονια εφτιαχναν το ''μουροκρασι'' απο τα κοκκινα μουρα που το φυλαγαν για αντισυπτικο του στοματος ειδικα στις αφτρες
τώρα οι συκαμινιάς -μουριές - ειναι στην πληρη καρποφορια τους ειπα να εκμεταλευτω τα ζουμερα συκάμινα
πηραμε την αδεια του γειτονα που εχει την μουρια και μαζεψε ο Νικος αρκετα
εφτιαξα μαρμελαδα και εβαλα και για λικερακι
μεχρι το τελος του καλοκαιριου θα ειναι ετοιμο
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
1 κιλο μουρα
800 γρμ. ζαχαρη
τον χυμο 1 λεμονιου
πλενουμε τα μουρα και κοβουμε το κοτσανακι
τα αφηνουμε στο τρυπητό να στραγγίξουν και τα βαζουμε σε κατσαρολα με χοντρο πατο σε στρώσεις μαζι με την ζαχαρη
τα αφήνουμε ετσι 10-12 ωρες
τα βραζουμε σε δυνατη φωτια στην αρχη και αφου παρει βραση χαμηλωνουμε την φωτια και αφήνουμε να βρασει για 30 λεπτα
σβήνουμε την φωτια και αφηνουμε για 5-6 ωρες
τα ξαναβραζουμε για 15 λεπτα και ρίχνουμε και τον χυμο του λεμονιου
αν θελετε μπορείτε να βάλετε αρμπαρόριζα ή βανιλια στο δευτερο βρασιμο για μυρωδια
εγω δεν βαζω τιποτα γιατι μου αρεσει η μυρωδια των μουρων
γεμιζουμε οπως ειναι καφτη η μαρμελαδα τα αποστειρωμένα βαζα μας και τα γυριζουμε αναποδα
οταν την ανοιξουμε την φυλαμε στο ψυγειο
ΛΙΚΕΡ ΣΥΚΑΜΙΝΟ (ΜΟΥΡΟ )
μισο κιλο μουρα
μισο λιτρο οινοπνευμα ή τσιπουρο ή βοτκα
μισο κιλο ζαχαρη
2 ποτηρια νερο
πλενουμε και αφηνουμε να στραγγίξουν τα μουρα
σε μποτηλια βαζουμε τα μουρα με το οινοπνευμα
αφηνουμε σε δροσερο μερος για 2-3 μηνες
στραγκιζουμε και ανακατευουμε με το κρυο σιροπι που φτιαξαμε με την ζαχαρη και το νερο
μετα απο 10-15 ημερες απολαμβανουμε το λικερακι μας με παγο και καλη παρεα
αν θελουμε και στο λικερ βαζουμε για μυρωδια αρμπαροριζα ή βανιλια
## πιο ομορφο γινεται το λικερ απο μαυρα μουρα
## τα μουρα ειναι τονωτικα για το αιμα περιεχουν βιταμινες Β1, Β2 και C οταν τρωγοντε φρεσκα
τα παλιοτερα χρονια εφτιαχναν το ''μουροκρασι'' απο τα κοκκινα μουρα που το φυλαγαν για αντισυπτικο του στοματος ειδικα στις αφτρες
όταν ήμουν μικρή η γειτονιά ήταν γεμάτη από μουριές, και στην αυλή είχαμε 2 τεράστιες, μια λευκή και μια με κόκκινη μούρα, μάντεψε που βρισκόμουν όλη μέρα; τώρα πρέπει να εκστρατεύσουμε στας εξοχάς για να φάμε μουράκια, τέλειο το λικεράκι! το ίδιο κι η μαρμελάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρόνου!
και εκεινα τα κοκκινα τα ατιμα βαφουν τα χερια τα ποδια και τα ρουχα
ΑπάντησηΔιαγραφήοταν γινουν τα κοκκινα θα σας γραψω αλλη μια συνταγη που εχω απο την μανα μου
να εισαι καλα
Τη μαρμελάδα θα την τιμήσουμε σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Ειρήνη, να είσαι γερή να ξαναφτιάξεις! Είναι από τις αγαπημένες μου μαρμελάδες, αλλά πού να τα βρω τα μούρα;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες και σήμερα έφτιαξα μαρμελάδα καΐσι κι έγινε πεντανόστιμη!
Πόσο τα ζήλεψα αυτά τα μούρα πάνω στη μουριά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι όταν ήμουν μικρή, μου άρεσε να κόβω τα φρέσκα μούρα από το δέντρο και να τα τρώω έτσι...αμέσως! Τι αναμνήσεις μου'φερες σήμερα...
Να'σαι καλά Ειρήνη μου!
Πω, πω Ειρήνη μου φοβερά τα μούρα σας! Υπέροχα ζουμερά μουράκια που έτρωγα κι εγώ στο πατρικό της μαμάς μου και μου λείπουν φοβερά τώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφαγωτη η μαρμελαδα και καλοπιοτο το λικερακι. Και του χρονου να εισαι καλα να τα ξαναφτιαξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, αλλη μια που της ξύπνησες μουροαναμνήσεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μούρο τρώγαμε μικρά και άπλυτα!!και τώρα ούτε καν τα βρίσκεις. Νέα μόδα οι μουριές που δεν κάνουν μούρα για σκιά στο γκαζόν...τα νεύρα μου!
Δεν έχω φάει μαρμελάδα απο μούρα,αλλά πιστεύω οτι θάναι όμορφη,όπως το φρούτο.Καλοφάγωτη Ειρηνάκι!
@@χαραυγή
ΑπάντησηΔιαγραφήνα την τιμησετε γιατι ειναι ομορφη και...αγνη
@@ simonmad
καμια φορα πιο μεγαλη αξια εχει η αναμνηση καποιων πραγματων παρα η γευση τους
ολες μας εχουμε θυμισες των περασμενων χρονων
και τα καισια ειναι υπεροχη μαρμελαδα
@@ Marina μου και εγω θυμαμαι που βιαζομαστε να παμε διακοπες για να προλαβουμε τα μουρα
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο τον καιρο που ηρθα εδω οπου βρω μουρια την περιποιουμε καταλληλως
να εισαι καλα
@@ Christina V. ο γειτονας παραπονιεται οτι λερωνει τα αυτοκηνιτα η μουρια και του εχουμε υποσχεθει να κοβουμε τα μουρα και να καθαριζουμε τον γυρω τοπο για να αφησει την μουρια
@@ Δημιουργία σευχαριστω ,να μπορουσα να γευτω και την μαρμελαδα καλα θα ηταν ....
ΑπάντησηΔιαγραφή@@ ΧΑΡΑ μου ολα τα παιδια της ηλικιας μου αυτα καναμε και δεν ειχαμε φοβο για δηλιτηριασεις οπως σημερα
οσο για τις μουριες ανευ μουρων τι να κανουμε γκαζον θελαμε δεν μας κανει το απλο χορταρακι
Τι καλά που μας εδωσες συνταγές για μαρμελάδα και λικέρ!!!!!Σε ευχαριστώ Ειρηνούλα μου, ειδικά για την μαρμελάδα που ..ειναι απο τα αγαπημένα μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπρώτη φορά τα ακούω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, ρε σκούπισμα που έριχνα στην αυλή του πατρικού μου κάθε απόγευμα για τις μούρες! Αλλά και τι γλύκα που είχαν! Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αυτά τα δέντρα- το ένα αιωνόβιο- καθώς το καλοκαίρι θα προχωρά θα φάμε τους καρπούς και θα προσπαθήσω να φτιάξω και το λικέρ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@@@ Ριρή να εισαι καλα και με μετρο την μαρμελαδα γιατι ειναι πολυ γλυκια
ΑπάντησηΔιαγραφή@@@ PiciFriki γιαυτο τα εγραψα κι εγω για οποιον δεν το ξερει
@@@ Νίκη αν ειναι και απο τα μαυρα μουρα ακομη καλυτερα γινεται φανταστικο και σε αρωμα και σε χρωμα το λικερ
Τι γίνεται σήμερα και γράφω σχόλια που δεν τα βλέπω και αναγκαάζομαι να ξαναγράψω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρηνάκι μουμου θύμισες την παιδική μου ηλικία!!!Μου αρέσαν περισσότερο τ άσπρα μεγάλα μούρα!!!Τα τσάκιζα!!!Κρίμα που σιγά σιγά χάθηκε το όμορφο και με παχιά σκιά ελληνικότατο δένδρο!!!Η αλήθεια ,λέρωνε αρκετά!!!
Οσο για την μαρμελάδα και το λικεράκι πρώτη φορά το ακούω και γι΄αυτό σέυχαριστούμε!!!
Ειρήνη, στην πόλη είναι δυσκολο να γευτείς μούρα. Όπου πάω όμως -εκτός πόλης - και βρίσκω μουριά, κόβω και τρώω επιτόπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μουριές έχουν εξαφανιστεί δεν ξέρω πως ούτε γιατί σιγά σιγά ξεχάστηκαν, ούτε μούρα πουλάνε στις λαϊκές ούτε μουριές βλέπω στα πεζοδρόμια που ξέρω ότι παλιά υπήρχαν.
ΑπάντησηΔιαγραφή@@@ Χρυσανθη μου δεν εισαι η μονη που σου συμβαινουν διαφορα με τον μπλογκερ
ΑπάντησηΔιαγραφήτα μουρα ηταν ειναι και θα ειναι τα αγαπημενα ολων μας
@@@ para-kelsoscooks η αληθεια ειναι οτι ειναι πιο νοστιμα φρασκα
@@@ rena στην γειτονια μας ειχε πολλες μουριες που τωρα εχεις δικιο δεν υπαρχουν πια
Καλώς όρισες πίσω Ειρήνη! Είχα πάρει το mail σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι γερή και να φτιάχνεις πάντα γλυκά και νόστιμα πράγματα για την οικογένειά σου!
Καλή εβδομάδα!
Ευ αγωνίζεσθαι σευχαριστω ελπιζω να μην με ξαναβαλει τιμωρια ο μπλογκερ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ειρήνη :) εντυπωσιάστικα αλήθεια! δνε ήξερα το λικέρ απο μούρα! .... και πέφτουν κάτω ... χαμένα πάνε ! θα το δοκιμάσω απο την μουριά της θειάς μου! φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήπΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω φαει κολλημα με τα λικερ τωρα τελευταια και εγω!!ομολογω οτι δεν ειχα σκεφτει να φτιαξω με μουρα!!!!..θα το δοκιμασω ομως!!
Το τελευταιο που δοκιμασα με φραουλα ηταν φανταστικο!!!να το δοκιμασεις και εσυ αν θελεις.
φιλακια πολλα ειρηνακι μου και να περνας ομορφααα
@@@ Αφροδιτη μου να το φτιαξεις τωρα που υπαρχουν ακομη μουρα .ειναι πολυ ομορφο
ΑπάντησηΔιαγραφή@@@ [handmade+art] x2 εγω το εχω το κολλημα εδω και μισο αιωνα μη σου πω
εφτιαχνε και φτιαχνει ακομη η μαμα μου πολλα και ομορφα λικερ και εεε της πηρα και εγω λιγακι
ποια απο τις χ2 εισαι ομως καλο μου κοριτσι ???
gracias por su visita a mi blog y por sus amables comentarios.En la parte superior del Blog, en las banderitas o en el siguiente enlace dice traductor google ahí le traduce a su idioma.Si deseas mas información hagamelo saber.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://socialculturalyhumano.blogspot.com/
Τι μου θύμισες ...οταν ημουν μικρούλα δεν αφημα μουρια τα τσάκιζα...τι ωραία που είναι !!!!!!μπραβο !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή