Google Website Translator Gadget

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

μικρογλυπτικη


   πριν απο χρονια παρακολουθοντας καποιο μαθημα στο Πνευματικο Κεντρο της πολης που κατοικω ειδα οτι υπηρχε και ενα αλλο μαθημα  που το ελεγαν ''μικρογλυπτικη - ζωγραφικη σε πηλο''

                                                                            σπιτι στην Καταβαση   

μου κίνησε την περιέργεια και την επομενη '''σχολικη''χρονια γραφτηκα
ενας εξαιρετικός ανθρωπος -δασκαλος  ο Αντωνης Τσατσαρωνης ηταν εκει να καλοδεχετε ολους τους ''μαθητες''
                                                         
μας μιλησε για τον πηλο ,το ποσο ομορφη ειναι η αισθηση του να περνεις στα χερια σου χώμα και νερο και να φτιαχνεις αυτο που η φαντασια σου γεννά
                                                         πορτα απο αρχοντικο  του Καμπου
δεν ηταν ομως ο κλασικος τροπος που ξερουμε ολοι με τον τροχο και το πλάσιμο
εδω μιλαμε για γλυπτικη σε ενα κομμάτι πηλό οσο μια κόλα Α4 που επανω του σκαλιζεις μια αληθινή πορτα ή προσοψη σπιτιου ή ενα τοπιο

μας εμαθε πως να ''δείρουμε '' τον πηλο σαν να βγαζουμε το αχτι μας για καποιον ,πως να τον ανοιξουμε φυλλο οπως το ζυμαρι για τα τυροπιτακια, πως να σχεδιασουμε αυτο που θα σκαλισουμε ,με τι να το σκαλισουμε -με οτι φανταστητε ,
απο τα εργαλιακια που χρησιμοποιούμε στην πλαστελινη ,μεχρι την οδοντοβουρτσα και την σπασμενη τσατσαρα
                                                          ο φουρνος του χωριου
 αρχισα λοιπον να φτιαχνω και εγω καθε χρονο τα θεματα που ειχα φωτογραφισει και μου αρεσαν
                                                              πορτα στον Αγ, Γιωργη Συκουση
μερικα από αυτά είναι εδώ
  

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

συκαμινα

μιας και ειχα καιρο να μιλησω μαζι σας ειπα να ξαναρχισω με μια γλυκια αναρτηση

τώρα οι συκαμινιάς -μουριές - ειναι στην πληρη καρποφορια τους  ειπα να εκμεταλευτω τα ζουμερα συκάμινα


πηραμε την αδεια του γειτονα που εχει την μουρια και μαζεψε ο Νικος αρκετα
εφτιαξα μαρμελαδα και εβαλα και για λικερακι
μεχρι το τελος του καλοκαιριου θα ειναι ετοιμο

                                                        ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ 


             1 κιλο μουρα 
             800 γρμ. ζαχαρη 
             τον χυμο 1 λεμονιου 
πλενουμε τα μουρα και κοβουμε το κοτσανακι 
τα αφηνουμε στο τρυπητό να στραγγίξουν και τα βαζουμε σε κατσαρολα με χοντρο πατο σε στρώσεις μαζι με την ζαχαρη 
τα αφήνουμε ετσι 10-12 ωρες 
 τα βραζουμε σε δυνατη φωτια στην αρχη και αφου παρει βραση χαμηλωνουμε την φωτια και αφήνουμε να βρασει για 30 λεπτα 
σβήνουμε την φωτια και αφηνουμε για 5-6 ωρες 
τα ξαναβραζουμε για 15 λεπτα και ρίχνουμε και τον χυμο του λεμονιου 
αν θελετε μπορείτε να βάλετε αρμπαρόριζα ή βανιλια στο δευτερο βρασιμο για μυρωδια 
εγω δεν βαζω τιποτα γιατι μου αρεσει η μυρωδια των μουρων 
γεμιζουμε οπως ειναι καφτη η μαρμελαδα  τα αποστειρωμένα βαζα μας και τα γυριζουμε αναποδα 
οταν την ανοιξουμε την φυλαμε στο ψυγειο 


                                               ΛΙΚΕΡ ΣΥΚΑΜΙΝΟ   (ΜΟΥΡΟ )

 μισο κιλο μουρα 
 μισο λιτρο οινοπνευμα ή τσιπουρο ή βοτκα 
 μισο κιλο ζαχαρη
 2 ποτηρια νερο 
 πλενουμε και αφηνουμε να στραγγίξουν τα μουρα
 σε μποτηλια βαζουμε τα μουρα με το οινοπνευμα 
αφηνουμε σε δροσερο μερος για 2-3 μηνες 
στραγκιζουμε και ανακατευουμε με το κρυο σιροπι που φτιαξαμε με την ζαχαρη και το νερο  
μετα απο 10-15 ημερες απολαμβανουμε το λικερακι μας με παγο και καλη παρεα  
 αν θελουμε και στο λικερ βαζουμε για μυρωδια αρμπαροριζα ή βανιλια  

 ## πιο ομορφο γινεται το λικερ απο μαυρα μουρα 




  ## τα μουρα ειναι τονωτικα για το αιμα περιεχουν βιταμινες Β1, Β2 και C οταν τρωγοντε φρεσκα
τα παλιοτερα χρονια εφτιαχναν το ''μουροκρασι'' απο τα κοκκινα μουρα  που το φυλαγαν για αντισυπτικο του στοματος ειδικα στις αφτρες